ChatGPT, avagy a 2023-as év nagy szenzációja?

ChatGPT, avagy 2023 továbbfejlesztett chatbotja - PixelSite

Szinte nincs ember ma már, aki ne találkozott volna az OpenAI vagy ChatGPT kifejezéssel az elmúlt pár hónapban. Nem véletlen, hiszen mindenki beszélni akar róla, és ezáltal sokan tesztelni, használni is szeretnék.

Mi is ez a ChatGPT?

A ChatGPT az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligenciával gazdagított chatbotja, amelyet még 2022. novemberében tettek közzé, még prototípusként. A lényege, hogy képes beszélgetéseket kezdeményezni, kérdésekre válaszolni, és önállóan írni szövegeket is. A ChatGPT több mint 570 gigabájtnyi szöveges adatbázist tanulmányozott, amelynek köszönhetően kiválóan ismeri a természetes beszédet és képes élethű válaszokat adni.

ChatGPT, avagy az OpenAI mesterséges intelligenciával dúsított chatbotja - PixelSite
A ChatGPT felülete

Mire használható a ChatGPT?

Még kezdetleges fázisban van, nem hiába van még béta verzióban, viszont az már most kijelenthető, hogy lehetőséges tárháza fogja várni a használni akaró embereket.

Ha a mi szakmánkat nézzük, majdhogynem helyettesíteni tudja majd a későbbiekben a szövegírói feladatokat, hirdetések szövegezését, de akár a kisebb-nagyobb programozási feladatokat is el tudja majd látni.

Természetesen ez nem azt fogja jelenteni, hogy átveszi majd ezeknek az embereknek a feladatát, ez inkább segítséget fog nyújtani bizonyos feladatok esetében. Képes új ötleteket adni, segít jól felépíteni egy blogcikket, egy weboldal szövegezést, szóval tényleg egy asszisztensként tekinthetünk rá. Viszont azért pár figyelmeztető jel is lehet ennek a technológiai újdonságnak az árnyékában.

ChatGPT+Midjourney= AI által létrehozott weboldal

Rengeteg videót láttunk az elmúlt napokban a Youtube-n, ahol a ChatGPT-t és a Midjourney-t használva kreáltak gyakorlatilag nulla kódolással, kevés grafikai módosítással pofás weblapokat, landing page-eket.

Nem lehet elmenni szó nélkül anélkül, hogy ez mennyire fantasztikus és borzasztó egyszerre.

Már így is telítettnek számít a webfejlesztői szakma, gyakorlatilag mindenki annak gondolja már magát, aki egy WordPress-es oldalt létre tud hozni, ami önmagában lehet félóra is, vagy hónapok, részletkérdés. De ha ezek az emberek még ezt a két alkalmazást is használni kezdik, gyakorlatilag nulla szakmai tudással, háttérrel komolyan elhiszik majd magukról, hogy fejlesztők.

Milyen veszélyt hordozhat magában a ChatGPT?

A ChatGPT, mint minden mesterséges intelligencia (MI) alapú technológia, bizonyos veszélyeket is hordozhat magában. Az egyik legnagyobb veszély, hogy a ChatGPT-vel generált szöveg olyan hitelesnek tűnhet, ami valójában nem az, hogy ez félrevezetheti az embereket és rossz döntéseket hozhatnak. A ChatGPT-vel generált szövegek által okozott félrevezetés különösen veszélyes lehet a hírekben, a politikában vagy a tudományos kutatásban.

Másik veszély, hogy a ChatGPT-vel generált szövegek lehetnek rasszista, szexista, diszkriminatív vagy egyéb módon sértő jellegűek.

De a ChatGPT-vel generált szövegek lehetnek károsak az emberek személyes adataira nézve is, ha az adatbázis személyes adatokat tartalmaz.

Az OpenAI és más szakemberek törekednek a ChatGPT és hasonló technológiák fejlesztésénél a veszélyek csökkentésére, például az adatbázis minőségének javításával, a modell optimalizálásával és a használatra vonatkozó szabályok és irányelvek kidolgozásával.

Hová fejlődhet a ChatGPT?

A ChatGPT fejlesztése folyamatosan zajlik, és a jövőben még számos területen fejlődhet.

Néhány lehetséges irány:

  • Még élethűbb beszédgenerálás: A ChatGPT már jelenleg is képes élethű beszédgenerálást végezni, de a jövőben még tovább javíthatók a generált szövegek minősége és életszerűsége, hogy még inkább hasonlítsanak az emberi beszédre.
  • Szemantikus értelmezés: A ChatGPT jelenleg is képes szövegek értelmezésére, de a jövőben tovább fejlődhet a szemantikus értelmezés, amely lehetővé teszi a modell számára, hogy mélyebb értelemben értelmezze a szövegeket és jobban megértse a szöveg mögött lévő jelentést.
  • Multi-modális feldolgozás: A ChatGPT jelenleg csak szöveges adatokat dolgoz fel, de a jövőben fejlődhet a multi-modális feldolgozás, amely lehetővé teszi a modell számára, hogy dolgozzon fel képeket, hangot, videót stb. is, ami lehetővé teszi, hogy még összetettebb feladatokat végezzen el.
  • Személyre szabott generálás: A ChatGPT jelenleg mindenki számára ugyanazt a szöveget generálja, a jövőben fejlődhet a személyre szabott generálás, amely lehetővé teszi a modell számára, hogy személyre szabott szövegeket generáljon egy adott felhasználó számára.
  • Szöveg generálás kreatív tartalmak terén: A ChatGPT jelenleg is képes önállóan írni szövegeket, de a jövőben fejlődhet a kreatív tartalmak generálásának képessége, mint például a regények, dalszövegek, forgatókönyvek írása.

Összefoglalva

Tehát az OpenAI fejlesztése, a ChatGPT, mint mesterséges intelligenciával dúsított chatbotja, hatalmas újdonság, lehetőség, segítség, de egyelőre még veszélyes is lehet. Mivel még a fejlesztése folyamatban van, és mindig is folyamatban lesz, nem tehetünk egyértelmű kijelentést, hogy ez mégis jó dolog vagy rossz.

Valaki így, valaki úgy fogja megítélni, lehet, hogy ha már olyan fázisban lesz a chatbot, akkor akár pozíciók is megszűnhetnek, hiszen gondolhatják sokan, hogy azokat a bizonyos feladatokat ez is el tudja látni. De mint írtuk, ezt inkább munkatársnak/asszisztensnek kellene felfogni, aki megkönnyíti az ellátandó feladatokat.

Mi mindenesetre bizakodva állunk a jövő elé, olyannyira, hogy ezt a blogcikket is a ChatGPT segítségével írtuk meg.

Célunk, hogy segítsünk az ügyfeleinknek elérni az online sikereket, és növelni az üzleti forgalmukat. Ha szeretnél többet megtudni rólunk, vagy ha segítségre van szükséged az online jelenléteddel kapcsolatban, kérjük, lépj velünk kapcsolatba

Kérjen ajánlatot még ma!